Amsterdam krijgt hoogste houten gebouw

Amsterdam krijgt de hoogste houten woontoren van Nederland en mogelijk zelfs van Europa. Het 73 meter hoge appartementengebouw wordt gerealiseerd aan de Amstel.

Het houten gebouw wordt voorzien van de nieuwste technologie op het gebied van duurzaam bouwen en wonen en krijgt het label BREEAM Outstanding, de hoogst mogelijke duurzaamheidsscore.

Het gebouw is ontworpen door HAUT, die onder meer de A’DAM Toren realiseerde. Door HAUT wordt er een gebouw neergezet waar duurzaamheid en technologische innovatie met elkaar versmelten. Hierbij wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met carsharing en zullen met bijvoorbeeld elektronicaproducenten in gesprek gaan om verlichting en koelkasten ‘as-a-service’ aan te kunnen bieden.

Het voornaamste bouwmateriaal van het gebouw is hout, internationaal een van de meest besproken innovaties in duurzame bouw vanwege de grote CO₂-opslag. In het hout dat voor de bouw van HAUT wordt gebruikt is ruim drie miljoen kilogram CO₂ opgeslagen. Daarnaast wordt de buitenkant voorzien van 1250 vierkante meter aan energie-opwekkende panelen en wordt het afvalwater door filters op het dak gezuiverd. In de parkeergarage is ruimte voor elektrische deelauto’s. Op de begane grond staat ‘urban farming’ centraal in HAUT’s Hortus: een kas, een kwekerij, een terras en een innovatielab, dat direct in verbinding staat met het naastgelegen Park Somerlust.

the-next-generation-Amsterdam-houten-gebouw
Bron: Koolhoven & Partners