DGTL kondigt duurzaamheidsprogramma voor DGTL Amsterdam 2019 aan

In het paasweekend van 19 – 21 april kunnen we weer naar het sustainable muziek festival: DGTL. DGTL heeft al doel om in 2020 het eerste circulaire en klimaatneutrale festival ter wereld te worden. Met hun sustainable programma, heeft de organisatie al meer dan eens bewezen dat zij op de voorgrond staan van een nieuwe beweging in de industrie. Tijdens het paasweekend zal DGTL Festival het voortouw blijven nemen wanneer het gaat om duurzame en circulaire evenementen op de NDSM-werf in Amsterdam.

Nu vraag jij je waarschijnlijk af wat een festival allemaal kan verduurzamen? Hierbij een overzicht van de aanpak van DGTL:

Voedselsysteem

DGTL introduceerde vorig jaar ’s werelds eerste circulaire foodcourt, waarbij voedselafval werd omgezet in compost. In 2019 zet DGTL de volgende stap door haar voedselsysteem om te draaien. In plaats van voedselverspilling te gebruiken voor compost, gebruikt het festival onverkochte en verspilde producten om hun (vleesvrije) maaltijden mee te koken. DGTL draait hiermee – samen met The Food Line-Up, Instock en de Revolution Foundation – het systeem om. Het menu is niet langer gebaseerd op wat bezoekers zouden willen eten, maar op die 30% van de producten die nooit wordt gegeten, afkomstig van de beschikbare reststromen van lokale voedselketens.

Vaarwel vuilnisbakken

DGTL zegt dit jaar alle vuilnisbakken vaarwel. Het festival biedt drie centrale ‘Resource Collection Points’ voor bezoekers, om een hoge mate van recycling van grondstoffen te garanderen. Alle grondstoffen moeten daar worden verzameld, gereed gemaakt voor scheiding en verwerking. On-site en zichtbaar voor alle bezoekers, zal het festival alle grondstofstromen sorteren, opschonen en verwerken in hun “Recycle Hub”. Deze hub betrekt bezoekers in het proces, met als doel het perspectief van het publiek te verschuiven als het gaat om circulair gebruik van kostbare grondstoffen.

DGTL voor de stad

Elk jaar keert DGTL Festival terug naar de NDSM-werf, een adembenemend mooi terrein. In plaats van daar een festival te organiseren en alleen maar gebruik te maken van wat de locatie te bieden heeft, kiest DGTL er dit jaar voor om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap van de NDSM-werf. Dit jaar ontwerpen drie studenten van het masterprogramma MADE een circulair en modulair object dat een permanente plek krijgt op de NDSM-werf. De constructie zal tijdens het festival functioneren als festivalverlichting. Na het festival wordt de structuur opnieuw vormgegeven om permanent een stedelijke functie te vervullen: openbare verlichting op de NDSM-werf, die de openbare ruimte van de stad Amsterdam verrijkt.

Sigarettenpeuken

Op een festival is het gooien van sigarettenpeuken op de grond niets nieuws, met asbakken die nergens in de buurt te vinden zijn. Dit creëert een aanzienlijke stroom peuken op de grond, die bijna elk festival als een probleem ervaart. Studenten van NHL University of Applied Sciences ontwikkelden de Litti, een asbak en aansteker in één. In 2019 zal DGTL de Litti op grote schaal uitproberen. Naast de Litti, zal DGTL Calix testen, dit zijn 3D geprinte bekerhouders voor festivalbezoekers. Ten derde zal DGTL een innovatie testen van Mobiele Stroom, die biogas gebruikt om energie op te wekken, ruimten te verwarmen en lucht te circuleren. DGTL bespaart hiermee een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot.

Milieuvriendelijke toiletten

Ook zal DGTL Festival in 2019 composttoiletten van KAKIS inzetten. Composttoiletten gebruiken de natuurlijke processen van ontbinding en verdamping om menselijke uitwerpselen te recyclen. De uitwerpselen die via de toiletten binnenkomen, bestaan voor meer dan 90% uit water, dat wordt verdampt en via het ontluchtingssysteem naar de atmosfeer wordt teruggevoerd. De kleine hoeveelheid overblijvend vast materiaal wordt omgezet in nuttige bemesting door natuurlijke afbraak.

Hardcup-systeem

Een van de meest zichtbare componenten van het duurzaamheidsprogramma is het gebruik van het hardcup-systeem. Bezoekers krijgen niet langer drankjes geserveerd in wegwerp softcups, maar in herbruikbare hardcups. Dit bespaart niet alleen een enorme hoeveelheid plastic afval, maar maakt ook dat bezoekers reflecteren op hun huidige “lineaire” gedrag (take-make-waste) en het geeft een nieuw perspectief op het hergebruik van kostbare hulpbronnen.

the-next-generation-dgtl

Energie

Dit jaar heeft DGTL Festival de doelstelling om voor 100% op windenergie afkomstig van het energienet van de stad Amsterdam te draaien.

 

Wij zijn benieuwd en gaan zeker een kijkje nemen! Ben jij er ook bij dit jaar? Koop hier je tickets en we zien je daar!