DGTL plannen om eerste circulaire festival te worden

Het is lente! De eerste zonnestralen van het jaar zijn alweer binnen en dat hebben we gemerkt, de terrassen en parken waren weer lekker vol zoals we dat graag zien. Lekker weer betekent niet alleen volle terrassen, maar natuurlijk ook…… festivals!

Wij durven te wedden dat de festivalgangers zichzelf al dansjes zagen doen op één van de aankomende festivals, maar hoe zit het eigenlijk met de duurzaamheid van festivals? Als we het over duurzaamheid en festivals gaan hebben dan komen we al snel uit op DGTL, bij uitstek één van de voorlopers op dit gebied.

In 2016 introduceerde DGTL al het ‘revolution’ programma, waarin DGTL aankondigde geen vlees meer te verkopen, het gehele festival op groene stroom te laten draaien, plastic te recyclen en daarvan nieuwe producten te maken en tot slot ook nog eens alle urine van bezoekers op te vangen en te verwerken tot mest voor de lokale stadstuinen. Dit is nog maar een greep uit het programma.

Recentelijk heeft DGTL een persbericht gepubliceerd met daarin de plannen voor aankomend festivalseizoen. De plannen zijn groots, DGTL wil namelijk’s werelds eerste circulaire festival worden. Dit jaar wil de organisatie zich meer richten op de duurzame bewustwording van de bezoekers met als doel hen aan te sporen tot actie!

the-next-generation-dgtl-festival

In samenwerking met Next Nature Network (NNN), gaat de organisatie de ECO Coin op het festival introduceren, een ecologische en digitale valuta waarmee de bezoekers beloont zullen worden voor hun duurzame gedrag. De ECO Coin is overigens een erg interessant onderwerp. Boeren in het regenwoud zouden bijvoorbeeld ECO Coins kunnen verdienen door duurzame keuzes waardoor bijvoorbeeld het regenwoud behouden kan blijven. Klik op de link voor het uitgebreide achterliggende idee achter de munt.

Op het festival kunnen de bezoekers dus ECO Coins verdienen, ook wel ECO’s genoemd, door verschillende duurzame keuzes te maken. Hiermee wil de organisatie duurzame bewustwording creëren bij de bezoekers. Maar hoe kun je nou een duurzame keuze maken op een festival? DGTL heeft hiervoor een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan het festival zoals bijvoorbeeld ‘DGTL DOWNTOWN’. Hier kunnen bezoekers projecten rondom kunst en duurzaamheid bijwonen en daarmee ECO’s verdienen. Ook kunnen de bezoekers bij ‘the future of food’ ECO’s verdienen, in dit gebied waant de bezoeker zich even in het jaar 2050, waarin onvoldoende landbouwgrond beschikbaar is om de wereldbevolking te voeden en nieuwe soorten voedsel de wereld in leven moet houden. Met de verdiende ECO’s kunnen de bezoekers verschillende ‘rewards’ verdienen, waaronder gratis eten en toegang krijgen tot een geheime locatie op het festival.

Tot slot worden ook gebruikte materialen, zoals de plastic bierglazen, geïndexeerd in the ‘material flow index’ zodat een duurzame verwerking kan worden verzorgd. Als alles volgens plan verloopt, zal DGTL straks het eerste afval-vrije festival worden en daarmee het eerste circulaire festival.

Bij DGTL kun je dus met een gerust hart een festival bezoeken en hoef je dus geen zorgen te maken over de impact op het klimaat, want die is alleen positief! Aankomend paasweekend (15 & 16 april) vindt DGTL alweer plaats op het NDSM werf in Amsterdam. De tickets zijn bijna uitverkocht, dus mocht je erbij willen zijn moet je snel zijn. Wij gaan zeker een kijkje nemen!

https://thenextgeneration.nl/