DGTL the after blog

Het eerste circulaire en klimaatneutrale festival van de wereld worden? Het Nederlandse festival DGTL heeft deze doelstelling en eerder schreven wij al over het duurzaamheidsprogramma dat zij voor dit jaar hebben uitgebracht. Wij waren erg benieuwd hoe deze ambitieuze doelstelling zich vertaald naar de festivalbeleving en zijn daarom op zondag 21 april naar DGTL gegaan om het meest duurzame festival zelf te ervaren.

De organisatie had geen beter weekend kunnen kiezen want het was dat weekend beide festivaldagen boven de 20 graden! En dat in April, dat beloofde meteen al een mooie dag te worden. Bij aankomst werden wij direct enthousiast om te zien dat het programma heel netjes was uitgerold. In plaats van de gebruikelijke plastic wegwerpglazen heeft DGTL gekozen om gebruik te maken van herbruikbare hardplastic glazen. Het glas zelf kon je kopen voor €2,- en diende je tijdens het bezoek aan het festival bij je te houden. Drankjes kopen deed je overigens niet met plastic muntjes, maar met digitaal geld (d.m.v. je bankpas/smartphone), dit scheelde niet alleen het gebruik van plastic, maar scheelde ook weer wachten in de rij voor muntjes. Dubbel winnen vonden wij. Het gekochte glas kon je bij het halen van een nieuw drankje weer inleveren. Het effect van dit beleid was pas echt goed zichtbaar aan het einde van het festival. Waar normaal gesproken aan het einde van een festival de hele grond bezaaid is met plastic cups was er op DGTL bijna geen enkele beker op de grond te vinden.

Een aantal drankjes werden nog niet in hardplastic cups aangeboden, zoals flesjes water, maar ook daar werd milieubewust mee omgegaan. Er waren expres nergens prullenbakken neergezet om ervoor te zorgen dat al het afval op een circulaire manier kon worden hergebruikt. Afval kon je namelijk bij de “Recycle Hub” inleveren. Deze hub betrekt bezoekers in het proces, met als doel het perspectief van het publiek te verschuiven als het gaat om circulair gebruik van kostbare grondstoffen.

Naast de plastic vervuiling is ook het gooien op de grond van peuken de normaalste zaak op een festival. Ook hier nam het festival maatregelen door te testen met de Litti, een asbak en aansteker in één. Nu zijn peuken wat minder goed te zien dan plastic glazen, maar wij hebben zeker een aantal mensen de Litti zien gebruiken en zijn ook erg benieuwd naar de resultaten van de test.

Ook waren er duurzaamheidsinitiatieven die minder zichtbaar waren, zoals het circulair maken van het voedselsysteem. Dit jaar ging DGTL een samenwerking aan met The Food Line-Up, Instock en de Revolution Foundation om onverkochte en verspilde producten te gebruiken voor de vegetarische maaltijden.

Vorig jaar liet DGTL al zien koploper te zijn op het gebied van duurzame ontwikkeling en de organisatie heeft zichzelf ook dit jaar weer weten te overtreffen. Wat ons betreft een voorbeeld voor de rest van de festivalorganisaties.

En wees niet getreurd! Je hoeft niet een jaar te wachten op het volgende festival van DGTL. In het weekend van 23 en 24 augustus is er namelijk de Spaanse editie van het festival, DGTL in Barcelona. Speciaal voor de reizende bezoeker werkt DGTL daarvoor samen met een duurzaam hostel. Het hostel streeft er echt naar om hun milieu-impact te verminderen dankzij verschillende duurzame acties, zoals werken met lokale producten, een efficiënt afvalbeheersysteem, een slim energieplan en resource-optimalisatie.

the-next-generation-dgtl-hostel

Inmiddels is de line-up al bekend gemaakt en komen een aantal grote namen deze zomer draaien op het festival zoals: ANNA, Charlotte de Witte, Chris Liebing, Dj Harvey, Jeff Mills, Len Faki, Mano Le Tough, Marcel Dettmann, Pan-Pot and Seth Troxler. Kijk voor meer informatie op de website.