Onder het mom van; We hebben allemaal een maker in ons, is de Maker Store opgericht. Opzoek naar een plek waar je bijzondere, ongewone, interessante en met liefde en vakmanschap gemaakte producten kunt vinden met een persoonlijk en bewust verhaal? Dan is de Maker Store precies wat jij zoekt! Het is een bruisend platform voor makers en hun ideeën. Ecopreneur The Maker Store biedt een plek waar je in contact komt te staan met makers van bijzondere producten en waar je geïnspireerd wordt door hun bijzondere verhalen. Ben jij maker en heb je een bijzonder verhaal? The Maker Store heeft altijd plek in de winkel voor iemand die hun verrast!
UNBEGUN
Marktzeilen waar nieuw leven in geblazen wordt! Dat is wat de oprichter, Martijn, van UNBEGUN doet. Na jarenlang het Nederlandse weer op de Amsterdamse markten te hebben getrotseerd, vond Martijn het tijd dat marktzeilen omgetoverd konden worden tot iets heel unieks. Van oude marktzeilen worden functionele producten gemaakt. Elk marktzeil is identiek, wat maakt dat de producten ieder een eigen identiteit hebben waarbij namaak onmogelijk is. De producten van Ecopreneur UNBEGUN worden trots met de hand gemaakt en volledig lokaal geproduceerd. Nadat de marktzeilen zijn gewassen en met de hand zijn nageboend worden ze met behulp van patronen op maat gesneden. Volgens zijn partner Maartje, naaister, is de rugzak de meest ingewikkelde tas in de collectie. Door de waterdichte voering en de verschillende vakjes, is zij er gemiddeld per tast 3,5 uur mee bezig. WAUW! Wat een ambacht!
Project Cece
Project Cece is dé website die jou helpt bij het vinden van duurzame en eerlijke kleding. Het aanbod van verschillende duurzame winkels is op deze website samengevoegd zodat je niet meer van webshop naar webshop hoeft. Op de website van Project Cece vind je een gigantisch aanbod van duurzame kleding, waar je gemakkelijk doorheen kan scrollen en kan selecteren op prijs en kleur. De kleding kan gefilterd worden keurmerk en op de labels: milieuvriendelijk, eerlijk, steunt lokale bevolking, lokaal geproduceerd en diervriendelijk/veganistisch. Als je niet op de hoogte bent van wat de keurmerken betekenen kun je een korte uitleg vinden op de ‘Keurmerken’ pagina of over het keurmerk icoontje hoveren. Bij elk product op www.projectcece.nl vind je informatie over het merk en wat deze doet op gebied van duurzaamheid. Bij Project Cece kun je dus in één oogopslag zien wat het verhaal is achter het kledingstuk.
Project Cece is gesticht door drie Amsterdamse studenten die vonden dat het allemaal wel wat overzichtelijker kon. Zelf wilden zij erg graag eerlijk en duurzaam winkelen, maar het was vaak een enorme zoektocht voordat de juiste webshop was gevonden en was uitgezocht of het merk wel aan de juiste eisen voldeed. Dus besloten ze zelf een website te bouwen die het makkelijk en inzichtelijk maakt om de bewuste keuze te maken.
Er zijn ook andere websites die het aanbod van kleding en/of producten verzamelen die duurzaam zijn. Wat Project Cece onderscheid van de anderen is dat de klant bij Project Cece zelf kan bepalen wat zij/hij belangrijk vindt. Sommige merken hebben (nog) geen keurmerk, maar zijn wel erg duurzaam. Jij kan zelf beslissen of je het genoeg vind om hen op hun woord te geloven of dat je alleen maar kleding met een bepaald keurmerk wilt bekijken. Vind jij het van hoofdbelang dat de kleding diervriendelijk is gemaakt, dan kun je daar op selecteren. Het selecteren van labels en keurmerken doe je door middel van simpele icoontjes en filters. Als je besluit een kledingstuk te kopen dan word je doorverwezen naar de webshop van de aanbieder. Project Cece verkoopt dus zelf niets, maar is een doorgeefluik voor duurzame mode. Bewust winkelen was nog nooit zo makkelijk!
Bij Project Cece geloven we dat kleding veel meer waarde krijgt als je weet waar het vandaan komt en door wie het is gemaakt. De kledingindustrie is een van de meest vervuilende industrieën op de wereld, ook worden de arbeiders die de kleding produceren vaak niet eerlijk betaald en behandeld. Er moet een verandering komen in de kledingindustrie en daar dragen wij graag aan bij. Jij toch ook?
Nukuhiva
Nukuhiva – Door de confrontatie, tijdens het reizen, met armoede en onrecht heeft Floortje Dessing het concept Nukuhiva bedacht. Ecopreneur Nukuhiva staat voor Fair fashion & Sustainable products. Ecopreneur Nukuhiva kiest bewust voor modelabels die produceren met respect voor mens en natuur. Bij Nukuhiva worden uitsluitend producten verkocht die fair trade produceren. Voor deze merken is duurzaamheid vaak ook een belangrijke richtlijn. Het grootste deel van de kleding die Nukuhiva verkoopt is gemaakt van biologisch katoen, lyocell, hennep en andere natuurlijke materialen.
Floortje Dessing is de bedenker en ziet zichzelf als een praktische idealist. Zij is van mening dat het geen zin heeft om een eindeloze stroom geld de wereld in te sturen, waarbij de eindlocatie een raadsel is. Goed Punt! Volgens Dessing heeft fair trade wel zin: mensen een eerlijke prijs betalen voor de producten en arbeid die verricht wordt, zodat zij zelf in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Sinds 2003 is Floortje Ambassadeur voor Max Havelaar, schrijft ze in 2004 haar eerste boek ‘100 Wereldplekken die je gezien moet hebben’, ze besluit met deze opbrengsten iets goeds te doen en start een schoolproject in Oeganda. Met het overgebleven geld opent ze haar eigen fair trade kledingzaak in Amsterdam – Nukuhiva. Floortje wil de mensenmassa kennis laten maken met het concept van ‘eerlijke kleding’.