the-next-generation-hoge-school-amsterdam-logo

Roetz-Bikes

Roetz gelooft in verantwoord ondernemen. Ze maken opvallende designfietsen van afgedankte stalen frames. Daarmee legt Roetz zo min mogelijk beslag op nieuwe grondstoffen. Elke fiets wordt met aandacht gemaakt: één voor één door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die worden opgeleid tot ervaren fietsenmakers.

Meet the maker: De fietsenmaker in dit geval. Roetz-Bikes worden in de Roetz Fair Factory gemaakt, met de hand én met trots. Het team van makers zijn mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt, om wat voor reden dan ook. De achtergrond van de teamleden loopt uiteen, het technisch inzicht hebben ze gemeen. Bij Roetz worden ze opgeleid tot ervaren fietsenmakers met verstand van zaken.

Allemaal hebben ze bruikbare talenten. Ze zijn oersterk, rustig (of juist druk…), eigenwijs, eerlijk, of hebben een uitzonderlijk oog voor detail. Eigenschappen die van pas komen bij het maken van een stijlvolle fiets, van iets wat eerst nog als schrot werd gezien. Kortom, net als de fietsen zijn ook de Roetz-fietsenmakers unieke exemplaren.

Elke Roetz-Bike beschikt over een frame met geschiedenis dat geschikt is voor een tweede leven. Per jaar worden er in Nederland namelijk 1 miljoen fietsen weggegooid. Roetz selecteert uit deze enorme stapel fietsen de beste stalen frames van Nederlandse A-merken. Merken, die zich meesters hebben getoond in het maken van robuuste frames die langer meegaan dan de rest van de fiets. Wij zijn ervan overtuigd dat onze hergebruikte stalen kaders de meeste hedendaagse frames ruimschoots overleven.

Zorgvuldig omgaan met grondstoffen is een uitgangspunt voor steeds meer producten en processen. De jasbeschermers worden gemaakt van afgeschreven industriële transportband, de houten kratten van Amsterdamse bomen die van de versnipperaar werden gered. Voor Roetz-Bikes worden rond 40% van de grondstoffen hergebruikt en wat te denken van de mogelijkheden die er nog liggen voor de berg binnenbanden, zadels, wielen en kettingen!

Als Social Enterprise zorgt Roetz sinds vijf jaar voor werkgelegenheid bij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, verkleint de afvalberg en geeft de circulaire economie een duwtje in de rug. Waar andere afval en uitval zien, ziet Roetz grondstoffen en talenten. De Roetz manier van werken laat zien dat circulair werken winst oplevert, voor mensen, milieu en organisaties.

roetz-bikes-the-next-generation-amsterdam

Contactgegevens

Adres Gedempt Hamerkanaal 99 1021KP te Amsterdam
Website https://www.roetz-bikes.com/
Telefoonnummer +31(0)20 8200 804