IJ-hallen it is

Als Amsterdammer kun je natuurlijk elke week de H&M of Zara inrennen om de nieuwste items te scoren. Maar, de Kalverstraat trotseren is ronduit kut, zeker in het weekend, om over de kwaliteit van deze kleding maar niet te spreken. En als we eerlijk zijn, is iedere keer nieuwe stuff kopen zowieso best lame. 

Maarja…je wilt er niet als een complete zwerver uitzien. Wat doe je dan?! Jawel, de IJ-hallen! De IJ-hallen is volgens eigen zeggen de grootste vlooienmarkt van Europa, maandelijks te vinden op de NDSM werf in Noord. Hier kun geweldige vintage (oke, gewoon “tweedehands”) scoren, lekker circulair. Wil je liever eerst geld verdienen, dan kun je voor een relatief klein bedrag een kraam huren om kleding/oude cd-speler/kattengrit te verkopen.

Wat de IJ-hallen beginneling echter niet weet, is dat hier op de NDSM werf een heuse micro-economie is ontstaan, met bijbehorende gebruiken. Om jou voorbereiden op deze IJ-cultuur, hierbij een aantal tips:

Bijna gratis of anders niet: Als verkoper valt je mond er van open. Je mooie, soms nog nieuwe kaartje-zit-er-nog-aan spul, gaat echt niet weg voor meer dan 5 euro. Twee euro is doorgaans de norm voor kledingstukken. Mocht je dit te weinig vinden, wees dan voorbereid om niet verkochte items weer mee naar huis te nemen. Anders zit er niets anders op dan je spullen voor extreem weinig te verkopen. Grappig genoeg is iets van afding-etiquette hier niet echt van toepassing: De doorgewinterde koper zegt simpelweg “5 euro? Zo duur! Als het nou 2 euro was, dan deed ik het wel”. En nee, dan hoef je als verkoper echt niet aan te komen met “2,50 dan?” 

Als koper is het natuurlijk ultra handig om je bewust te zijn van deze 2 euro wereld. Betaal dus echt niet meer! Tenzij je vind dat dat ene mooie item daadwerkelijk mooi en uniek is, en je bereid bent een redelijke prijs te betalen.

Early bird gets the worm: Zowel als verkoper als bezoeker is de IJ-hallen qua tijdstip geen sinecure. Als verkoper kan je hier vanaf 7 uur terecht om je kraam in te richten. Zo vermijd je ook de file die zich vormt op de route naar de IJ-hallen. En als koper loont het ook om vroeg te zijn. Kramen zijn nog netjes, verkopers willen hun eerste sale maken, en de pronkstukken liggen voor het oprapen. Daarentegen heb je einde middag een betere onderhandelingspositie. You know, om nog net effe onder die 2 euro te zakken.

Kraam design: Speaking of kraaminrichting. Om aandacht te trekken moet je het een beetje leuk aankleden. Ja, je kan alles op een hoop gooien, en mensen komen lekker graaien. Zeker als het minder dan 2 euro kost. Maar hoe leuk is het om van jouw kraam echt een winkeltje te maken, met items die bij elkaar passen of dezelfde stijl hebben. Voor bezoekers een leuke afwisseling van de vele volgeplempte kramen, en zo kan men goed kijken naar wat jij te bieden hebt.  Qua styling is het ook leuk om verschillende “product groepen” bij elkaar te leggen, zo maak je jouw “winkel”  nog aantrekkelijker.

Laadruimte: Vooral voor bezoekers een tip om niet te vergeten, zeker als je echt los wilt gaan: Neem iets mee om al je aankopen in te stoppen. Bij voorkeur zo’n oma-boodschappen karretje. Uiteraard is het, ondanks je karretje en de 2-euro cultuur, nog altijd het leukste om met een paar mooie aankopen thuis te komen, dan met een kar vol troep.

Money: Vooral zowel kopers als verkopers geldt; zorg dat je voldoende change hebt! Mocht het uit bovenstaande nog niet helder zijn, de prijzen liggen overwegend nogal laag. Dus draai je spaarvarken om en leef je uit!

Food: Het is even terugschakelen, maar ook wel weer verfrissend in een tijd van superfood en superjuice. BIj de IJ-hallen worden lauter vette happen verkocht. Ben je niet zo van de broodjes bal en poffertjes, no worries. Op loopafstand zijn Pllek, Noorderlicht en de IJ-kantine te vinden.