Jouw bedrijf verduurzamen

Duurzaamheid is een breed begrip. Net zoals Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Maar als ondernemer anno 2019, wil je hier natuurlijk wel aandacht aan besteden. Waar moet je beginnen? The Next Generation helpt je bij het verduurzamen van jouw bedrijf.

Duurzame bank

Kies voor een duurzame bank om te bankieren. Duurzame banken controleren of leningen en investeringen voldoen aan de opgestelde duurzaamheidscriteria. Bij verschillende banken is duurzaamheid de norm. Deze banken investeren in betaalbare woningen, waterbeheer, onderwijs, openbaar vervoer, duurzame energie, gezondheidszorg en bedrijven en landen die de mensenrechten en het milieu respecteren. En beleggen vooral niet in fossiele brandstoffen, kinderarbeid, de wapenindustrie, kernenergie en landen en bedrijven die de mensenrechten schenden.

Produceren en inkopen

Kies voor een maatschappelijk verantwoorde manier om je product te produceren. Dit kan op verschillende manieren en is uiteraard afhankelijk van je product. Zo zal de productie op groene stroom een verschil maken. Zeker wanneer je dit zelf als bedrijf opwerkt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarnaast kun je ook rekening houden waar je product, ingredi├źnten of materiaal vandaan komt. Zo kan lokaal inkopen veel milieuvervuiling voorkomen en bevordert dit de lokale werkgelegenheid. Ook je leveranciers kun je selecteren op duurzaamheidscriteria en verwachtingen neerleggen op MVO-gebied.

Investeren in personeel

Door te investeren in personeel blijven werknemers beter op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen makkelijker intern doorgroeien. Daarnaast kun je als bedrijf je ook openstellen voor werknemers die zich door diverse omstandigheden minder gemakkelijk aansluiten in de maatschappij of gehandicapten een kans geven om een functie te vervullen in het bedrijf.

Lunch

De lunch voor jouw personeel kun je ook verduurzamen. Koop minder vlees en meer lokale producten. Wat veel bedrijven vergeten is hoeveel producten er aan het eind of begin van de week worden weggegooid. Zorg dat het personeel dit meeneemt aan het einde van de week zodat het in het weekend niet ligt weg te rotten wanneer er niemand op de zaak is.

Energie besparen

Kies allereerst voor een groene energieleverancier. Vervolgens is het belangrijk om eens na te gaan hoe goed jouw bedrijf is in het besparen van energie. Is jouw bedrijf goed geïsoleerd? Maak je gebruik van spaarlampen? Zet je lampen en verwarming uit wanneer er niemand in de ruimte is? Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van bewegingsmelders en tijdschakelaars.

Afval

Wordt het afval van jouw bedrijf netjes gescheiden? Het is een kleine moeite om papier, glas, plastic en groen afval van elkaar te scheiden. Daarnaast is het als bedrijf ook van belang goed te kijken of materiaal te recyclen is en of bijvoorbeeld computers en mobiele telefoons een tweede leven kunnen krijgen.

Vervang de bedrijfsauto voor een bedrijfsfiets

Een bedrijfsfiets is op talloze manieren in te zetten en kan een uitkomst zijn voor je onderneming. Vervang de leaseauto voor een bedrijfsfiets en laat je werknemers gezond naar kantoor komen. Moeten jouw werknemers van iets verder komen of voor afspraken een lange afstand afnemen? Wellicht is een zakelijk OV abonnement een goede oplossing.

Marketing

Besteed jij je marketing uit? Sinds kort adviseren wij bedrijven hoe zij op een verantwoorde manier zowel offline als online marketing kunnen toepassen. Daarnaast ondersteunen wij alleen bedrijven die verantwoord bezig zijn in de markt. Meer weten? Stuur ons een bericht!

Bovenstaande tips zijn slechts een algemene selectie van de mogelijkheden om als bedrijf te verduurzamen. Heb je aanvulling op dit artikel dat horen we het graag!