Recyclen in Amsterdam

Recycling is het opnieuw gebruiken van materialen. Een voorwaarde voor een recycle proces is dat het afval meestal voorafgaand gesorteerd moet worden. Achteraf sorteren kan eventueel nog bij metaal via magneten, en gebeurd op vuilnisbelten in arme landen, maar wordt nog te weinig gedaan. Het is daarom belangrijk dat consumenten en organisaties afval sorteren met aparte containers of systemen. Daarnaast zijn er in Amsterdam verschillende soorten containers waar het afval gesorteerd gedumpt kan worden. Ook bij supermarkten zoals bij de Albert Heijn is het mogelijk om bijvoorbeeld kapotte spaarlampen en lege batterijen in te leveren. Maar ook kledinginzamelingsbakken zoals die van KICI zijn in de gehele stad te vinden. Als je niet weet waar het afval gedeponeerd moet worden kun je kijken op de afvalscheidingswijzer.

Hier kun je gemakkelijk informatie krijgen over hoe en waar afval kan gesorteerd. Het is nog beter om te voorkomen dat er afval ontstaat. Dit is uiteraard beter voor het milieu dan afval te verwerken of te hergebruiken. Iedere dag wordt er per persoon ongeveer anderhalve kilo afval geproduceerd. Dit is natuurlijk absurd veel, gelukkig wordt hiervan wel de helft hergebruikt. Om afval te voorkomen geeft The Next Generation een aantal tips:

  • Ga voedselverspilling uit de weg. Jaarlijks gooien alle Nederlandse huishoudens samen 800 miljoen kilo voedsel weg. Dit zijn ongeveer 100.000 volle vuilniswagens!
  • Koop dus altijd slim in. Hou rekening met de geplande maaltijden.Houd rekening met grote en kleine eters, eten over? Vries dit in of neem volgende dag mee voor tijdens de lunch. Verpak bij het bewaren van voedsel de producten / restjes goed en leg deze in de koelkast.
  • Koop kwalitatief goede spullen die lang mee gaan.
  • Laat je kapotte spullen eerder repareren. Dit kan niet alleen goedkoper uitvallen dan een nieuw product te kopen, het is ook nog eens beter in de afval cyclus.
  • Plak een Nee/Nee of Ja/Nee sticker op de brievenbus als je toch al die folders niet leest.
  • Verkoop spullen die je niet gebruikt via Marktplaats. Dit kan tevens ook nog een leuk zakcentje opleveren.
  • Loop eens wat vaker een kringloop- of tweedehandswinkel in. Je zult versteld staan wat voor toffe spullen hier worden verkocht. Onze Ecopreneur Neef Louis kan zelfs een dagje uit betekenen!
  • Neem een eigen (duurzame) boodschappentas mee als je boodschappen doet. Hier heeft The Next Generation al een oplossing voor en dat is onze eigen duurzame boodschappentas. Dat bespaart heel wat plastic tasjes! Lees meer