Studenten in actie: Geen bronwater, wel herbruikbare flesjes

Het is een bekend verschijnsel in Nederland, bronwaterflesjes die als warme broodjes over de toonbank gaan. Deze flessen zijn gigantisch milieuvervuilend, terwijl wij behoren tot de top landen met het schoonste kraanwater. Tegelijkertijd hebben wereldwijd bijna een miljard mensen een tekort aan schoon drinkwater. Vijf studenten aan de Hogeschool van Amsterdam zien dit probleem ook en hebben besloten actie te ondernemen, dit is hoe wij ‘The Next Generation’ graag zien!

Twee groepsleden; Joris Kemna en Leon ten Have zeggen hier het volgende over: ‘’Wij vinden dat scholen en universiteiten de verantwoordelijkheid moeten nemen en een voorbeeld moeten stellen door geen bronwater meer te verkopen aan studenten. Het is niet meer van deze tijd; we kunnen ons niet meer verschuilen voor alle milieuproblemen die de bronwaterfles veroorzaakt.’’ En ja, het is een probleem, volgens de studenten verdwijnt er 8 miljoen ton plastic in de oceaan. Dit plastic wordt opgegeten door vissen en vogels en komt dus ook in onze voedselketen terecht. In Nederland worden jaarlijks rond de 550 miljoen plastic flesjes weggegooid, en helaas niet alleen in de prullenbak.

Maarja, waar begin je met zo’n initiatief? De mannen hebben bedacht om te beginnen bij de twee grootste onderwijsinstellingen in Amsterdam, de Hogeschool van Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Zij stellen voor om in plaats van bronwaterflesjes, de duurzame flesjes van Join The Pipe te verkopen. Daarmee zouden ze de eerste onderwijsinstelling van Nederland zijn die stopt met de verkoop van bronwater en daarnaast één van de eerste van de wereld die start met de verkoop van duurzame flessen. Een primeur met internationale allure voor het onderwijs en Amsterdam.

join-the-pipe-studenten-hva-uva-duurzame-waterflesjes

Join The Pipe is overigens ook één van onze partners waarmee we veel samenwerken. Zij zetten zich voornamelijk in om het gebruik van bronwater terug te dringen. Door heel Nederland installeren zij tappunten zodat het nog makkelijker wordt om je flesje overal bij te vullen. Niet alleen in Nederland plaatsen zij tappunten, maar ook in Afrika, zodat ook daar schoon drinkwater toegankelijker wordt, net als bij ons.

Tot groot genoegen zijn er van hen al meerdere tappunten geplaatst op de HvA, bijvoorbeeld op de Amstelcampus. Ook zijn steeds meer studenten overtuigd van herbruikbare duurzame flesjes, je ziet ze dan ook steeds meer. Alleen zijn wij, net als Joris en Leon, er van overtuigd dat studenten sneller het nut van de duurzame flesjes, of beter nog het onnut van bronwaterflesjes, zullen inzien als onderwijsinstellingen het goede voorbeeld laten zien!

join-the-pipe-amsterdam-hva-uva-herbruikbare-waterflesjes

Wij staan dan ook volledig achter dit plan, en zijn benieuwd naar de uitkomst! Wil jij meer weten over dit project, heb je tips, of iets anders waardoor je in contact wil komen? Neem dan contact met ons op.