Voedselverspilling

Voedselverspilling – je hoort het tegenwoordig overal en je komt er niet meer mee weg. Initiatieven schieten uit de grond en ook in het buitenland is het een veel besproken onderwerp. En terecht, want van de wereldwijde voedselproductie wordt er wel 1/3 verspild. We leven in een wereld waarin we altijd alles kunnen krijgen. Hierdoor wordt de waarde niet meer ingezien van de producten die we kopen en er wordt niet bij nagedacht hoeveel energie hierin wordt gestoken.

Wanneer wij per persoon 50 kilo eetbaar voedsel per jaar verspillen wordt er ook een heleboel energie, water en grondstoffen die hierin worden gestoken verspild. Daarnaast zijn er nog enorm veel mensen die honger lijden. Het is makkelijk gezegd dus ook gewoon moreel verkeerd om voedsel de prullenbak in te gooien. En dat terwijl de wereldpopulatie ook nog enorm blijft groeien.

Er zijn veel initiatieven die op kleine of grote schaal voedselverspilling proberen te verminderen. Zo heb je misschien wel gehoord van Instock van de Albert Heijn of de soepjes van Kromkommer. Minder bekend zijn misschien Taste Before You Waste en Buurtbuik. Dit zijn kleine initiatieven in Amsterdam die in winkels in hun eigen buurt voedsel ophalen. Dit voedsel, wat anders verspild zou worden, gebruiken zij om lekkere gerechten mee te bereiden voor de buurtbewoners. Foodsharing is een initiatief die zich meer richt op consumenten en het mogelijk maakt om overgebleven boodschappen aan te bieden of ergens op te halen. Een initiatief die op een iets grotere schaal voedselverspilling probeert aan te pakken is de Verspillingsfabriek. Zij verzamelen restafval van productiebedrijven en maken hier vervolgens nieuwe producten van voor in de supermarkt.

Het is natuurlijk erg mooi dat al deze initiatieven er zijn, maar we zijn er nog niet. In 2009 stelde de Nederlandse overheid als doel om voedselverspilling met 20% te verminderen in 2015. In al die jaren is er echter weinig verandering opgetreden. Wij als consumenten zorgen voor ongeveer 50% van de totale voedselverspilling en ook wij moeten dus onze verantwoordelijkheid nemen. Op internet is er een hoop te vinden over hoe je slim boodschappen kunt doen, hoe je thuis voedselverspilling kunt verminderen en wat je kunt doen met overgebleven restjes. Het is het zeker waard om je er even in te verdiepen. Het kost een kleine moeite, je verspilt makkelijk minder en daardoor bespaart het je ook nog eens geld!